Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
...

 

Ευρεία σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010 στο Υπουργείο Υποδομών με θέμα την δρομολόγηση και τον συντονισμό δράσεων για την στήριξη της Σάμου που και αυτό το καλοκαίρι επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές.

Σε σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι Υφυπουργοί, Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας Σταύρος Αρναουτάκης, Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ΥΠΕΚΑ Θάνος Μωραϊτης, Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας, ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, ο Βουλευτής Νομού Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης κ.α.
Ο Υφυπουργός Υποδομών παρέδωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ένα πλήρη φάκελο που συντάχθηκε και με την συμβολή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Σάμου με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου καθώς και με τα αιτήματα και τις προτάσεις των φορέων του νησιού, αλλά και με τις δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κατά υπουργείο, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για την συνέχεια.
Όπως επισημάνθηκε και στη σύσκεψη, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών, όπως :
- με την διάθεση χρημάτων για την προστασία από πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές τους χειμερινούς μήνες με κορμοδέματα και κορμοφράγματα ,
- την συγκέντρωση και αξιολόγηση των αιτήσεων για καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο καθώς και στο φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο
- τη διάθεση μηχανημάτων του Στρατού για να καθαριστούν κυρίως οι κοίτες ρευμάτων  
-τη καταβολή των πρώτων χρηματικών ποσών για τις ανάγκες του Νομού
 - τον προγραμματισμό για την ολοκλήρωση έργων υποδομής
- την επεξεργασία ειδικών προτάσεων για την ενίσχυση του κοινωνικού Τουρισμού στο νησί
- την παράταση οφειλών προς τα Ταμεία επιχειρήσεων που επλήγησαν κ.α.
Ο κ. Σηφουνάκης που έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών στη Σάμο,  αναφέρθηκε και στην εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί το 2000 (όταν ήταν Υπουργός Αιγαίου) και στα προγράμματα ανασυγκρότησης που τότε δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν.

Τόσο ο Νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας, όσο και ο Βουλευτής κ. Βαρδίκος παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις πυρκαγιές, ενώ όλα τα παριστάμενα Κυβερνητικά στελέχη συζήτησαν διεξοδικά τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Σάμου και τα οποία θα εξετάσουν ανά υπουργείο διεξοδικά.